RENATE BORGEN
FORSIDE MALERIER ARTIST BOOKS PAPIR ARBEJDE TEKST CV KONTAKT

OM MALERIET

I mit abstrakte univers undersøger jeg hvad maleriet kan i sig selv. Farverne har altid fascineret mig, derfor har det været naturligt for mig at undersøge farvers og formers indbyrdes forhold. Hvad farverne gør ved hinanden, når man sætter dem ind i en given form, flytter rundt på dem, ændrer størrelser, afstande, tone, farve eller form?

OM ”HAVFRUER OG FRØKNER”

I 2012 er vi 9 kvindelige kunstnere, der danner kunstnergruppen ”Havfruer og -frøkner”. Vi har hver især vores egen udtryksform, baggrund og alder. Vi har valgt at tage afsæt i havfruen som igennem tusindvis af år og på tværs af kontinenter har været en del af mytologi og folklore med mange forskellige egenskaber og kvaliteter. Igennem vores kunst vil vi hver især give et bud på vores helt egen fortolkning af havfruer og -frøkner som kvindeligt fænomen.

Selve projektet er for mig til stadighed en rejse - dels på internettet - hvor jeg googler mig gennem tekster, billeder og film. Og dels vore ugelange sejlads i vores båd i og omkring Øresund med ophold i små danske og svenske havne - det levende og levede liv på land og i vand.

”REFLECTIONS” – MALERI

I arbejdet med projektet, har jeg valgt at fordybe mig i monokromt maleri på lærred. Det enkelte værk bygges op af en geometrisk form som gentages over hele fladen, hvor formen først og fremmest opstår via måden den reflekterer lyset på.

Herudover arbejder jeg med - mangefarvede og gentagende former i maleri på papir.

”RIPPLES” - OBJEKT

Mit objekt er knyttet af flere farvede plastiksnore på en måde som kan give associationer til krusninger på havet og fiskenet, og som i modsætning til maleriernes stramme udtryk, får lov til at leve sit eget tilfældige liv.

Renate Borgen, 2013

FIBONACCI OG MALERIET

I 2009-2011 arbejder jeg med kompositioner, geometriske former og farver i et system, der tager udgangspunkt i Fibonaccis talsystem, hvis enkelte elementer er summen af de 2 foregående: 0,1,1,2,3,5,8,13,21…osv.

Jeg vælger et 0 punkt på det glatte lærred og beslutter mig for værdien af tallet 1; disse 2 beslutninger tilsammen, danner grundlaget for en komposition og for formernes størrelser. Herefter bygger jeg maleriet op i lige linjer, vertikalt eller horisontalt, eller både vertikalt og horisontalt på samme tid. Indenfor de givne felter leger jeg med former og farver, og forsøger at skabe en variation og spænding mellem farverne, rummene og formerne.

OM ARTISTS BOOKS SOM KUNSTART

En artist book er et objekt med et kunstnerisk udtryk i dets egen ret. Det drejer sig ikke bare om en bog, måske er den ikke ”læsbar”, men et kunstværk, der både kan have skulpturelle og maleriske kvaliteter. Bogen spiller på mange virkemidler: ord, tyngde, lethed, groft, fint. Man opfatter bogen med øjnene: dens farver, form, enkelhed eller kompleksitet; videre ved berøring: dens ruhed, glathed, de mange former for modsætninger i overfladestruktur. Måske ligger kvaliteten i det konceptuelle, måske fanges man af den taktile og sensuelle oplevelse i kombination med dette visuelle udtryk.

For mig giver artist books nye og andre muligheder at arbejde med kunsten på – f.eks. ved at arbejde med maleri, tegning og objekt på samme tid.

”FRONTIER I” og ”FRONTIER II”

I 2007 blev jeg - sammen med kunstnergruppen ”CNG” – inviteret af ”The study galleri of moderne Art”, Pool/England til en international artist book festival. Themaet var ”FRONTIER I” og konceptet var harmonika bøger. Denne udstilling inspirerede kunstnergruppen CNG til at arbejde videre med konceptet ”FRONTIER II”, som ikke havde grænser for rum, indhold eller form og som i 2008 blev udstillet i København to steder på samme tid: galleri ”think ink” og galleri ”Den nordsjællandske Ambassade”. På disse udstillinger arbejder jeg med materialer som papir, karton, lim, hønseringe i plastik og med maleri/tegning på små kvadrater med huller hele vejen rundt som sættes sammen med hønseringe. Denne måde at sætte siderne sammen på, giver bøgerne en fleksibilitet, som gør at de kan skilles og sættes sammen igen som giver nye muligheder. De enkelte små bemalede kvadratiske kartonfirkanter har ingen forside og ingen bagside samtidig med, at der ingen regler er for, hvad der er op eller ned. Som objekter kan de stables, hænges som mobiler, stilles som små harmonika bøger; de kan gøres lange eller korte, brede eller smalle i én uendelig leg med rækkefølge og størrelser som bøger eller objekter.

”VENICE” - en vandreudstilling

Artist book udstillingen ”Venice” tager afsæt i kunstnergruppen ”CNG”´s ophold på begravelses øen San Michelle i Venedig. Hensigten med ”Venice” bliver en vandreudstilling i 2012, som starter i Galleri North, København fortsætter i Kerteminde Toldbod og sidst i Banegården, Åbenrå Kunst- og Kulturhus.

Da jeg er kørestolsbruger ligger min interesse i at undersøge, hvordan den fysiske tilgængelighed er og om jeg overhovedet kan komme rundt i denne by, der ligger på vandet? Derfor starter min rejse til Venedig på internettet, hvor jeg googler mig rundt. I denne søgen støder jeg på bykortet ”Linee di Navigazione”, med stoppesteder og vandbusruter. Mit fokus bliver nu stoppestedernes forskellige former. Jeg registrerer dem nu i et system ved først at sortere dem efter antal og størrelser for at tegne dem over på akryl bemalet akvarel papir. Jeg leger med farvers indbyrdes forhold i systemets givne former, størrelser og antal. Ved at sætte siderne ind i en harmonika bog med fotolommer, fastholder jeg idéen om at siderne skal være fleksible; at de skal kunne skiftes ud eller ændres i rækkefølge og indhold. Selve harmonika bogen er bemalet og tegnet med sort som kontrast til de farverige sider. Disse bøger udvikler sig til en serie af bøger med titlen ”Linee di Navigazione”. Denne serie bliver begyndelsen til en række andre bøger inspireret af byen Venedig. ”Death in Venice” - en sortbemalet kartoteksæske indeholdende lige mange sorte og hvide kartotekskort. På hvert kartotekskort er der skrevet et ord taget ud af en tekst af samme navn, fundet på internettet. Meningen med løsbladsystemet er, at beskueren kan tage kortene op og danne deres egen tekst eller lave mønstre i sort og hvid.
”Dice” er som udgangspunkt en sammenklappelig terning med sider der skiftevis er sorte og hvide. På den ene side af terningen er prikken 1-6 skiftet ud med formen fra bykortet ”Linee di Navigazione”; på den anden side af terningen står skrevet et ord på hver enkelt side, som tilsammen giver en mening. Terningen kan sættes sammen så den enten viser en form eller et ord eller begge dele udadtil.
Med skulpturen ”1797”, har jeg valgt at tage afsæt i det italienske flag ”il tricolore”, som Napolion bragte med sig til Italien i 1797, inspireret af det franske flag. Skulpturen har ni felter. I hvert enkelt felt hænger 1 blad = 2 sider som tager udgangspunkt i det italienske flags farver og som følger flagets rækkefølge, grøn, hvid, rød.
”Go to Venice” er inspireret af stativer med turistbrochurer. Som bog objekt fremstår det som et metalstativ, hvor jeg har valgt enkelte sider forskellige størrelser fra forskellige artists books og som hænger fastgjort med tøjklemmer. Meningen er, at der kan byttes rundt på siderne, at de kan fjernes eller der kan sættes nye ind.

Fælles for både ”Linee di Navigazione”, ”Death in Venice”, ”1797” og ”Go to Venice” er at siderne er udskiftelige med mulighed for foranderlighed som tilpasses den nutid vi lever i.

Renate Borgen, 2013